Adventskalender
1 ADVENT (FYLDTE BERLINER)
Ingredienser:
Ca 15-20 stk:
Berliner dej:
- 270 ml sødmælk
- 100 g sukker
- 2 ¼ tsk tørgær (ca 11 g)
- 2 æg
- 140 g smør
- 550-600 g mel
- 1/3 tsk salt
- 1 valiljestang¨
- 0,5 citronskal og saft
Chokoladecreme:
- 100 g konverserede mælk
- 125 g piskefløde
- 50 g flormelis
- Kan undlades 2-4 spsk. amaretto
- 100-120 g mørk chokolade
Pyndt/stegning:
- Sukker
- solsikkeolie
Fremgangsmåde:
Varm mælken lun (ikke for varm) og tilsæt sukker/valilje og tørgær. Rør en gang rundt i skålen og lad det derefter hvile i 8 minutter på køkkenbordet.
Smelt smør i en anden skål og køl let ned. Tilsæt de sammenpiskede æg til smørret og rør rundt imens.
når de to masser er kølet af, Kommer både æggeblandingen og gærblandingen i en røremaskine med en dejkrog.
- Tilsæt citron
Rør sammen og tilsæt derefter salt og mel lidt ad gangen. Når al mel er blandet i dejen, så lad den køre videre i røremaskinen i 5-7 minutter.
Kom dejen over i en skål, som er let smurt med olie. Dæk den med husholdningsfilm og lad dejen hvile ca 2 timer
Rul dejen ud på et let meldrysset bord til ca. 1 cm tykkelse. Udstik cirkler med en udstikker på ca. 7,5 cm
Dæk med et viskestykke og lad dem hæve lunt i ca. 30 minutter, måske lidt længere. Varm olien i en gryde til ca. 175 grader.
- Steg 2-3 doughnuts ad gangen i ca. 45 sekunder på hver side indtil gyldne.
- Lig dem over på en tallerken og lad dem hvilde i 20-30 sekunder før der vendes i sukker.
Chokoladecreme:
- Bland alle ingritienserne sammen
- Smelt chokoladen og vend den sammen med massen
- stil den på køl i ca 30 minutter, så den blvier fast.
2. ADVENT (KONFEKT)
Tærte:
- Ca 225 g Oreo kiks
- 150 g usaltet smør
Karamel:¨
- 100 g usaltet smør
- 200 g brunt sukker
- 2 dåser sød kondenseret mælk (395 g)
- 2 tsk salt
Chokolade ganache:
- 70 g fløde
- 150 g mørk chokolade (ca 72%) Mindre kan også gøre det
Fremgangsmåde:
Tærte:
- Forvarm ovnen til 160 grader. Smør en springform på 23 cm.
- Knus kiksene, eksempelvis i en foodprocessor, til de er knust helt fint.
- Put kiksene ned i en skål med smeltet smør, og bland til massen er ensartet. Pres massen ned i bunden af springformen og op af siderne.
- Sæt den i ovnen og bag den i ca. 10 minutter.
- Afkøl herefter i køleskabet i 5 minutter, eller på borderet
Karamel:
- Smelt smør i en stor gryde i medium varme.
- Tilsæt sukker og pisk for at blande det.
- Når det begynder at boble og sukkeret er helt smeltet, hæld da det konsenderet mælk i mens du rør.
- Pisk konstant indtil du ser damp komme ud af karamellen (ca. 4 minutter), og fjern den derefter fra varmen.
- Tilsæt salt og hæld derefter karamellen over tærtebunden.
- Bages i 15-18 minutter eller indtil karamellens overflade er gylden.
- Køl af mens du laver chokoladen.
Chokolade ganache:
- Put fløde og chokolade i en skål der tåler microovn.
- Varm i 2 x 30 sekunder, med omrøring herimellem, indtil massen er blød og ensartet.
- Sæt til side i 10 minutter for at tykne lidt, og hæld derefter over bunden.
- Sid den i køleskabet i minimum 2 timer
- Derefter kan den skæres i passende stykker.
3. ADVENT (Risalemande mousse)
Ingredienser mousse:
25-300 g hvidchokolade- 1 vaniljestang
4 æggeblommer
3 æggehvider
45 g sukker
3 dl piskefløde
Kirsebær gele:
- 1 dl kirsbærsovs
- 1 dl vand
- 2 spsk. flormelis
- 3 stk. gelatine blade
mandelcrumble:
- 50 g hvedemel
- 50 g sukker
- 50 g smør
- 1/4 tsk. salt
- 30 g mandler
Fremgangsmåde
1. Smelt chokoladen over vandbad eller i mikroovnen. Lad det stå og køle lidt af imens du laver resten klart.
2. Pisk æggeblommer og sukker lyst og luftigt.
3. I en anden skål pisker du æggehviderne stive.
4. I en tredje skål pisker du piskefløden til en let flødeskum – den skal være fast men ikke for kompakt.
5. Bland den smeltede chokolade i skålen med de piskede æggeblommer og sukker.
6. Bland så de stivpiskede æggehvider i blandingen. Du behøves ikke at være alt for forsigtig når du blander dem i.
7. Vend så til sidst forsigtigt flødeskummet i blandingen.
8. Fordel nu chokolademoussen i 6-7 portionsglas. Pynt eventuelt med flødeskum eller andet på toppen.
9. Sæt chokolademoussen i køleskabet i minimum 2 timer
Kirsebær gele:
- Lig gelatine bladene i kold vand.
- varm resten af ingredienserne op.
- når det er varm vrides bladene vor vand og opløses i massen
- si det for klumber og stil det på køb før det hældes oven op moussen.
mandelcrumble:
- Kom sukker, mel, salt, mandler og smør skåret i små tern i en skål, og bland det godt, til en krummende dej.
- Kom den løse dej på en bageplade med bagepapir og spred det ud over hele pladen i et tyndt lag.
- Bag det sprødt i ovnen ved 180 grader i ca. 6-10 minutter, til det er gyldent. Pas på, at det ikke bliver for mørkt, så det kommer til at smage brændt.
- Køl det af på køkkenbordet, inden det brækkes i mindre stykker og hældes i en skål.
4. ADVENT (karamelsovs)
Ingredienser:
- 200 g sukker
- 3 dl koggende vand
- Fløde
Fremgangsmåde:
- Karmeliser sukkeret og derefter kældes det varme vand i.
- rør rundt i massen til alle klumberne er opløst
- stil den på køl, så det er telt koldt
- Pisk fløden og rør den i karamelmassen
4. ADVENT (træningsprogram)
KOMMER D. 27 December.