Adventskalender

1 ADVENT (FYLDTE BERLINER)

Ingredienser:

Ca 15-20 stk:

Berliner dej:

  • 270 ml sødmælk
  • 100 g sukker
  • 2 ¼ tsk tørgær (ca 11 g)
  • 2 æg
  • 140 g smør
  • 550-600 g mel
  • 1/3 tsk salt
  • 1 valiljestang¨
  • 0,5 citronskal og saft

Chokoladecreme:

  • 100 g konverserede mælk
  • 125 g piskefløde
  • 50 g flormelis
  • Kan undlades 2-4 spsk. amaretto
  • 100-120 g mørk chokolade

Pyndt/stegning:

  • Sukker
  • solsikkeolie

Fremgangsmåde:

 

  1. Varm mælken lun (ikke for varm) og tilsæt sukker/valilje og tørgær. Rør en gang rundt i skålen og lad det derefter hvile i 8 minutter på køkkenbordet.

  2. Smelt smør i en anden skål og køl let ned. Tilsæt de sammenpiskede æg til smørret og rør rundt imens.

  3. når de to masser er  kølet af, Kommer både æggeblandingen og gærblandingen i en røremaskine med en dejkrog.

  4. Tilsæt citron
  5. Rør sammen og tilsæt derefter salt og mel lidt ad gangen. Når al mel er blandet i dejen, så lad den køre videre i røremaskinen i 5-7 minutter.

  6. Kom dejen over i en skål, som er let smurt med olie. Dæk den med husholdningsfilm og lad dejen hvile ca 2 timer

  7. Rul dejen ud på et let meldrysset bord til ca. 1 cm tykkelse. Udstik cirkler med en udstikker på ca. 7,5 cm

  8. Dæk med et viskestykke og lad dem hæve lunt i ca. 30 minutter, måske lidt længere. Varm olien i en gryde til ca. 175 grader. 

  9. Steg 2-3 doughnuts ad gangen i ca. 45 sekunder på hver side indtil gyldne. 
  10. Lig dem over på en tallerken og lad dem hvilde i 20-30 sekunder før der vendes i sukker.

Chokoladecreme:

  1. Bland alle ingritienserne sammen
  2. Smelt chokoladen og vend den sammen med massen
  3. stil den på køl i ca 30 minutter, så den blvier fast.

2. ADVENT (KONFEKT)

Tærte:

  •  Ca 225 g Oreo kiks
  • 150 g usaltet smør

Karamel:¨

  • 100 g usaltet smør
  • 200 g brunt sukker
  • 2 dåser sød kondenseret mælk (395 g)
  • 2 tsk salt

Chokolade ganache:

  • 70 g fløde
  • 150 g mørk chokolade (ca 72%) Mindre kan også gøre det

Fremgangsmåde:

 

  1. Tærte:

    • Forvarm ovnen til 160 grader. Smør en springform på 23 cm.
    • Knus kiksene, eksempelvis i en foodprocessor, til de er knust helt fint.
    • Put kiksene ned i en skål med smeltet smør, og bland til massen er ensartet. Pres massen ned i bunden af springformen og op af siderne.
    • Sæt den i ovnen og bag den i ca. 10 minutter.
    • Afkøl herefter i køleskabet i 5 minutter, eller på borderet

    Karamel:

    • Smelt smør i en stor gryde i medium varme.
    • Tilsæt sukker og pisk for at blande det.
    • Når det begynder at boble og sukkeret er helt smeltet, hæld da det konsenderet mælk i mens du rør.
    • Pisk konstant indtil du ser damp komme ud af karamellen (ca. 4 minutter), og fjern den derefter fra varmen.
    • Tilsæt salt og hæld derefter karamellen over tærtebunden.
    • Bages i 15-18 minutter eller indtil karamellens overflade er gylden.
    • Køl af mens du laver chokoladen.

    Chokolade ganache:

    • Put fløde og chokolade i en skål der tåler microovn.
    • Varm i 2 x 30 sekunder, med omrøring herimellem, indtil massen er blød og ensartet.
    • Sæt til side i 10 minutter for at tykne lidt, og hæld derefter over bunden.
    • Sid den i køleskabet i minimum 2 timer
    • Derefter kan den skæres i passende stykker.

3. ADVENT (Risalemande mousse)

Ingredienser mousse:


  • 25-300 g hvidchokolade 
  • 1 vaniljestang
    4 æggeblommer
    3 æggehvider
    45 g sukker
    3 dl piskefløde

Kirsebær gele:

  • 1 dl  kirsbærsovs
  • 1 dl vand 
  • 2 spsk. flormelis 
  • 3 stk. gelatine blade  

mandelcrumble: 

  • 50 g hvedemel
  • 50 g sukker
  • 50 g smør
  • 1/4 tsk. salt
  • 30 g mandler

Fremgangsmåde
1. Smelt chokoladen over vandbad eller i mikroovnen. Lad det stå og køle lidt af imens du laver resten klart.
2. Pisk æggeblommer og sukker lyst og luftigt.
3. I en anden skål pisker du æggehviderne stive.
4. I en tredje skål pisker du piskefløden til en let flødeskum – den skal være fast men ikke for kompakt.
5. Bland den smeltede chokolade i skålen med de piskede æggeblommer og sukker.
6. Bland så de stivpiskede æggehvider i blandingen. Du behøves ikke at være alt for forsigtig når du blander dem i.
7. Vend så til sidst forsigtigt flødeskummet i blandingen.
8. Fordel nu chokolademoussen i 6-7 portionsglas. Pynt eventuelt med flødeskum eller andet på toppen.
9. Sæt chokolademoussen i køleskabet i minimum 2 timer

 
Kirsebær gele: 

  1. Lig gelatine bladene i kold vand.
  2. varm resten af ingredienserne op. 
  3. når det er varm vrides bladene vor vand og opløses i massen
  4. si det for klumber og stil det på køb før det hældes oven op moussen.

mandelcrumble:

  1. Kom sukker, mel, salt, mandler og smør skåret i små tern i en skål, og bland det godt, til en krummende dej. 
  2. Kom den løse dej på en bageplade med bagepapir og spred det ud over hele pladen i et tyndt lag.
  3. Bag det sprødt i ovnen ved 180 grader i ca. 6-10 minutter, til det er gyldent. Pas på, at det ikke bliver for mørkt, så det kommer til at smage brændt.
  4. Køl det af på køkkenbordet, inden det brækkes i mindre stykker og hældes i en skål.

4. ADVENT (karamelsovs) 

Ingredienser: 

  • 200 g sukker
  • 3 dl koggende vand
  • Fløde

Fremgangsmåde:

  1. Karmeliser sukkeret og derefter kældes det varme vand i.
  2. rør rundt i massen til alle klumberne er opløst
  3. stil den på køl, så det er telt koldt
  4. Pisk fløden og rør den i karamelmassen

 

4. ADVENT (træningsprogram) 

KOMMER D. 27 December.